Het frequentiespectrum
Elke hersengolffrequentie heeft een unieke functie en helpt ons om goed te functioneren. Het vermogen van onze hersenen om flexibel van de ene frequentie naar de andere over te gaan, bepaalt in grote mate hoe we kunnen omgaan met stress, hoe goed we slapen en hoe goed we ons kunnen concentreren. Als één van de zes soorten hersengolven in ons brein verstoord raakt, kan dit problemen veroorzaken. Voor ons dagelijks functioneren zijn alle soorten hersengolven even belangrijk. Het gaat hierbij van de hoogste gammafrequentie tot de laagste deltafrequentie. Deze hersengolven helpen ons bij het optimaal reageren op uiteenlopende situaties. Of het nu gaat om te kalmeren na een lange werkdag vol stress, of het aanleren van nieuwe informatie.
Als het brein effectief werkt, zit het op dat moment in de goede staat van bewustzijn. Je bent gefocust en geconcentreerd als dat op dat moment nodig is, maar je kunt daarna weer ontspannen en loslaten. Neuroptimal helpt de hersenen om vloeiend te schakelen tussen de verschillende staten van bewustzijn. Het traint de hersenen om optimaal te functioneren. Het resultaat is meer veerkracht, door na stress weer terug te kunnen gaan naar een normale staat. En daarnaast meer flexibiliteit doordat je je goed kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Dit zijn de golven met de laagste intensiteit, anders gezegd de meest trage hersengolven en produceren we wanneer we slapen. Deze hersengolven zorgen ervoor dat ons lichaam in optimale staat is om te herstellen.
Deze hersengolven produceren we vlak voor we in slaap vallen en als we dagdromen. We zijn volledig ontspannen en staan open voor onze creatieve ideeën en verre herinneringen. Zolang thetagolven niet te veel worden geproduceerd tijdens de waaktoestand, hebben ze een heel positief effect.
Wanneer het brein Alpha golven produceert, voelen we ons zeer plezierig en ontspannen maar zijn tegelijkertijd alert. Je bent dus niet gehaast of gestrest, maar voelt je kalm en helder. In de Alphastaat ben je goed in staat te leren en informatie op te nemen. Je kunt je goed focussen en informatie wordt gemakkelijk door het brein verwerkt.
SMR of senso-motorisch ritme wordt gekenmerkt door fysieke rust en tegelijkertijd sensomotorisch bewustzijn. Denk aan een poes die in volkomen rust op de vensterbank ligt en tegelijk alles wat buiten gebeurt in de gaten heeft. Als er iets gebeurt wat haar interesse wekt, kan de poes ineens heel gefocust tot actie komen.
Over het algemeen produceren we Bètagolven wanneer onze aandacht niet op ons zelf gericht is, maar op de buitenwereld. Bijvoorbeeld als we aan het werk zijn, fietsen of praten. Het is helaas ook de stressrespons. Er kan een chaos van gedachten zijn, die je niet kunt stoppen. Focussen op een ding gaat niet.
In gammastaat is er een sterke mentale activiteit zoals waarneming, oplossen van problemen, angst en bewustzijn.
Dit gebeurt wanneer we een topprestatie moeten neerzetten. We kunnen op dat moment gemakkelijk al de informatie uit onze omgeving opnemen en verwerken om snel beslissingen te nemen.
Lineaire of dynamische neurofeedback
Neurofeedback kent een lineaire methode en een dynamische methode.
Lineaire neurofeedback
Bij de lineaire methode vindt eerst een algehele meting van de hersenactiviteit plaats. Aan de hand van deze eerste meting, wordt vastgesteld welke hersengolffrequenties afwijken van wat het gemiddelde brein zou doen. Lineaire neurofeedback traint uitsluitend deze specifieke frequenties door ze omhoog of omlaag te trainen. Dit kan naar bijvoorbeeld Alpha 8-13 Hz. Dit vergt concentratie en inspanning.
Dynamische neurofeedback
De software van Neuroptimal is zo geavanceerd, dat het in staat is afwijkingen vast te stellen binnen het hele frequentiespectrum. Er wordt direct op gereageerd in het 'hier en nu'. Ander voordeel van de dynamische methode is, dat geen concentratie of inspanning nodig is voor een geslaagde training.
Alle rechten voorbehouden Neurofeedback Barendrecht