Het brein bestaat uit drie autonome breinen met elk eigen functies, maar toch onderling met elkaar verbonden.
Het reptielen-of reflexbrein
Dit is het oudste deel van ons brein. Dit deel bestuurt automatisch onze ademhaling, hartslag en bloeddruk. Het reageert instinctief op prikkels, denkt niet na
en
onthoudt niets.
Het emotionele of zoogdierenbrein
Dit brein bevat alles wat met affectie en emoties te maken heeft. Denk aan angst, woede, vreugde en trots. In dit deel van het brein bevindt zich het angstcentrum. Het emotionele brein zorgt ervoor dat we gebeurtenissen onthouden zodat we ze kunnen herhalen of juist vermijden.
Het verstandsbrein of de neo cortex
Het derde brein is het verstandsbrein, dat we kennen als onze eigenlijke hersenen. Het voorste deel bevat het redeneringsvermogen en bepaalt het sociale gedrag.
Het limbisch systeem
Als er gevaar dreigt, komt ons limbisch systeem in actie. Het emotionele brein en reflexbrein worden hyperactief en het verstandsbrein wordt zo goed als op non-actief gezet. Ons zenuwstelsel kan op drie manieren reageren als het limbisch systeem actief wordt: vechten, vluchten of verstijven.
Bij langdurige stress of angst is dit limbisch systeem ook actief. Belangrijk om te weten is, dat het hart meer signalen naar het brein stuurt dan omgekeerd. De onbewust snelle ademhaling en hartslag geven signalen aan het brein dat het niet veilig is. In die fase blijft het lichaam het stresshormoon aanmaken en vindt er geen of onvoldoende herstel plaats. Dit leidt uiteindelijk tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.