Hartcoherentie

Wat is Hartcoherentie? 

Hartcoherentie
Barendrecht

Hartcoherentie
Over onze ademhaling en hartslag denken wij niet na. Het wordt automatisch geregeld door ons autonome zenuwstelsel. Toch kunnen we onze hartslag en ademhaling zelf beïnvloeden.

Hartcoherentie is een even eenvoudige als doeltreffende ademhalingstechniek tegen stress, burn-out, angsten en hyperventilatie.

Hartcoherentie is erop gericht om via je ademhaling de variatie in je hartritme gelijkmatiger te laten verlopen.

Het versnellen en vertragen van je hartslag krijgt hierdoor een regelmatig patroon.  Je hart komt dan in een bepaalde rusttoestand.

Wanneer je hart in deze rusttoestand komt, gaat er via je zenuwbanen een signaal van je hart naar je brein. Dat zorgt ervoor dat het angstcentrum in je brein wordt getemperd. Je reageert dan niet meer vanuit een overprikkeld oersysteem, 
maar veel meer vanuit balans.

Tegelijkertijd brengt een hart in rust ook je autonome zenuwstelsel weer in balans.
Wetenschappelijk onderbouwd
Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode.

Hartcoherentiecoaching vervangt de huisarts niet, maar wordt complementair ingezet.
Eerst iets over het autonome zenuwstelsel.........
Over onze ademhaling en hartslag hoeven we niet na te denken. Het wordt automatisch geregeld door het autonoom zenuwstel. Dit zenuwstelsel is opgedeeld in twee takken: het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel ofwel  het gas- en rempedaal zenuwstelsel.

Gaspedaalzenuwstelsel [actie]
Als het gaspedaalzenuwstelsel actief is, dan versnelt de hartslag en ademhaling. De spijsvertering gaat vertragen en het lichaam maakt zich klaar voor actie.

Rempedaalzenuwstelsel [rust en herstel]
Als het rempedaalzenuwstelsel actief is, dan vertraagt de hartslag en ademhaling. De spijsvertering komt weer op gang en het lichaam maakt zich klaar voor ontspanning en rust.

We hebben het 'gas' dus nodig om in actie te komen. Maar als er vooral op het gaspedaal wordt gedrukt en er onvoldoende rust en herstel plaatsvindt, leidt dit tot lichamelijke- en psychische klachten. Daarom moet er balans zijn tussen het gas-en rempedaalzenuwstelsel. Om deze balans te bereiken, spelen het hart en het brein samen een grote rol.

....... en de breinen

Het brein bestaat uit drie autonome breinen met elk eigen functies, maar toch onderling met elkaar verbonden. 
 
Het reptielen-of reflexbrein
Dit is het oudste deel van ons brein. Dit deel bestuurt automatisch onze ademhaling, hartslag en bloeddruk. Het reageert instinctief op prikkels, denkt niet na en onthoudt niets.

Het emotionele of zoogdierenbrein
Dit brein bevat alles wat met affectie en emoties te maken heeft. Denk aan angst, woede, vreugde en trotsIn dit deel van het brein bevindt zich het angstcentrum. Het emotionele brein zorgt ervoor dat we gebeurtenissen onthouden zodat we ze kunnen herhalen of juist vermijden.

Het verstandsbrein of de neo cortex
Het derde brein is het verstandsbrein, dat we kennen als onze eigenlijke hersenen. Het voorste deel bevat het redeneringsvermogen en bepaalt het sociale gedrag.

Het limbisch systeem
Als er gevaar dreigt, komt ons limbisch systeem in actie. Het emotionele brein en reflexbrein worden hyperactief en het verstandsbrein wordt zo goed als op non-actief gezet. Ons zenuwstelsel kan op drie manieren reageren als het limbisch systeem actief wordt: vechten, vluchten of verstijven. 
Bij langdurige stress of angst is dit limbisch systeem ook actief. Belangrijk om te weten is, dat het hart meer signalen naar  het brein stuurt dan omgekeerd. De onbewust snelle ademhaling en hartslag geven signalen aan het brein dat het niet veilig is. In die fase blijft het lichaam het stresshormoon aanmaken en vindt er geen of onvoldoende herstel plaats. Dit leidt uiteindelijk tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.

Wat doet hartcoherentie?
Hartcoherentie zorgt ervoor dat het hartritme gelijkmatiger gaat worden en  dat de  hartritmevariabiliteit wordt verhoogd. Als we inademen gaat de hartslag versnellen en als we uitademen vertraagt de hartslag. Wanneer we ons focussen op een ritmische ademhaling tussen de 4 à 7 ademhalingen per minuut, dan gaat het hart en de ademhaling synchroon met elkaar -in eenzelfde cadans- op en neer bewegen. Er is dan sprake van hartcoherentie.  Dit bereiken we met een eenvoudige ademhalingstechniek.

Het gevolg is dat het lichaam minder stresshormoon cortisol gaat aanmaken en meer DHEA. 
DHEA is een hormoon dat geheugenverlies, vermoeidheid, veroudering en burn-out tegengaat. 

Door consequent hartcoherentie te beoefenen, bouw je een vaardigheid op in het creëren van balans in het brein. Het is die vaardigheid die veerkracht geeft ten opzichte van de stressbeleving. Na verloop van tijd bekijk je je stressoren meer vanuit een brein dat in balans is, dan vanuit een overprikkeld emotioneel brein. Dit resulteert in een positieve verandering, van gedrag, denken en beleving van emoties. 

Daarnaast kan hartcoherentie ook ingezet worden op een heftig stressmoment, of preventief als er iets in de toekomst gaat spelen waar je angstig voor bent.


Lees hier meer over hartritmevariabiliteit

De trainingen

Een coachingstraject bestaat niet uit een vast aantal sessie. De intake zal tenminste 1,5 uur in beslag nemen en geeft al veel inzichten. Met name hoe het stressmechanisme in het lichaam werkt en hoe een burn-out ontstaat, is voor velen al een eye-opener.  

Wanneer er klachten zijn zoals spanning in de nek-en schouder en/of chronische hyperventilatie, wordt inzicht gegeven in het ontstaan van deze klachten. Daarbij krijg je tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan.

Verder stellen we de comfortabele ademfrequentie in, die we  meten met de biofeedbackapparatuur van HaertMath Benelux.  Gedurende de trainingen kunnen we deze nog finetunen.

Het begrip 'hartritmevariabiliteit' komt aan bod en de manier waarop dit gemeten wordt.  Je krijgt inzicht in de manier hoe je jezelf in balans kunt brengen en hoe je hartcoherentie in allerlei situaties kunt toepassen. Daarnaast wordt de rol van hormonen duidelijk en wat de invloed is op je immuunsysteem. Ook krijg je bruikbare adviezen bij acute en toekomstige stress, conflicten, [faal]angst. 

Na het coachingstraject:
Hartcoherentie is een dankbare eenvoudige techniek om je stressniveau te verlagen en veerkracht te verhogen. Het vraagt op zich niet zoveel tijd: 
3 x 6 minuten óf 2 x 10 minuten per dag. Maar het vraagt wel discipline om deze vaardigheid op te bouwen. Het  moet net zo belangrijk gaan worden als eten, slapen en bewegen!

Share by: