Hartritmevariabiliteit

HARTRITMEVARIABIITEIT

Je hart is geen metronoom en klopt niet altijd in hetzelfde tempo. Het hart van een gezond persoon klopt niet met een constante, regelmatige snelheid. De tijdsintervallen tussen de hartslagen wisselt voortdurend, ook als je in rust bent. Deze variatie in de hartslag noemen we hartritmevariabiliteit (HRV).


Een hoge HRV geeft aan dat je lichaam goed kan reageren op verschillende situaties, zowel fysiek als mentaal. Het betekent dat je zenuwstelsel flexibel is en goed kan schakelen tussen rust en activiteit. De hartcoherentietraining is erop gericht om de hartritmevariabiliteit te verhogen.


Bij de hartcoherentietraining wordt gebruikt gemaakt van biofeedbackapparatuur. Via een sensor op de oorlel, meten we de hartritmevariabiliteit. De  HRV geeft belangrijke informatie over het individuele stressniveau, vitaliteit en veerkracht. Dit zien we duidelijk op het beeldscherm van de biofeedbackapparatuur. Stress en negatieve gevoelens en emoties laten een chaotisch golfpatroon zien, dus een incoherent hartritme.


Tijdens het coachingstraject krijg je meer informatie over HRV en wat de HRV beïnvloedt.

terug naar hoe werkt hartcoherentie?
Share by: